Glogg. Na święta ze Skandynawii

Glogg to bardzo popularny trunek szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Piją go w całej Skandynawii, serwując w kubkach z rodzynkami i migdałami. Przyrządza się go, mieszając różne rodzaje alkoholi, miód, przyprawy oraz bakalie.

Składniki:

  • 1 pomarańcza,
  • 1 kawałek imbiru,
  • 1 litr wina wytrawnego,
  • 1 litr słodkiego czerwonego wina,
  • 1 szklanka słodkiego wermutu,
  • 1 łyżka angostury (gorzkiej wódki),
  • 150 ml wódki,
  • 200 g rodzynek,
  • kardamon,
  • kawałek cynamonu,
  • 5 goździków,
  • 200 g cukru lub 8 łyżek stołowych miodu,
  • 200 g obranych migdałów.

Sparzoną pomarańczę pokrój w plastry. Zetrzyj imbir. Wymieszaj wino wytrawne, słodkie, wermut i angosturę, dodaj rodzynki, pomarańczę i przyprawy. Przykryj, odstaw na 12 godz. Następnie dodaj wódkę, cukier i zagotuj, mieszając. Wsyp migdały i podawaj.

Serwuj przecedzone przez sitko — pomarańcze i migdały zostają w garnku i aromatyzują pozostałą część napoju. Na końcu można je zjeść.

Źródło: ugotuj.to (gazeta.pl).